Traditii si cultura

Home »  Traditii si cultura

Cămine culturale

În adunarea populară ținută în 5 iunie 1955, cu un an înainte ca Lunca Ilvei să reprimească statutul de comună, luncanii au hotărât să-și construiască singuri căminul cultural.

Noul cămin cultural avea să dispună de o sală de teatru, spectacole inclusiv pentru cinematograf, balcon, club și bibliotecă. În clădirea căminului cultural și-a mutat sediul și Consiliul Popular Comunal, ceea ce în decursul timpului, s-a dovedit a fi benefic din toate punctele de vedere.

Actualul cămin cultural a fost extins în perioada 2003-2004 ajungând la o capacitate de 550 de locuri.

Activitatea cultural artistică s-a amplificat după construirea și darea în folosință a Căminului Cultural.

Tradiții și obiceiuri

În ciuda faptului că este situată la periferia județului Bistrița Năsăud într-un cadru cu puternice influențe moldovenești, Lunca Ilvei are o viață culturală proprie, datini și obiceiuri legate de momentele importante din viață cum sunt: nașterea, botezul, căsătoria, portul, moartea dar și sărbătorirea Crăciunului, Anului Nou și Paștelui. Comparând trecutul cu prezentul observăm că portul precum și majoritatea datinilor și obiceiurilor s-au modernizat.

Virtuțile, datinile și tradițiile cele mai perene ale localnicilor au fost și rămân dragostea față de locurile natale, dăruirea, demnitatea și onestitatea.

Comments are closed.

BizStudio by Sketch Themes